Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Flaki z żołądków gęsich

Gotujemy wywar z warzyw i kości gęsich. żołądki czyścimy i gotujemy osobno w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Gdy uzyskamy wywar trzemy warzywa na tarce na dużych oczkach dodając przyprawy uzupełniające ( imbir, majeranek). Żołądki kroimy w paski dodaj do bulionu. Na smalcu gęsim podsmażamy cebule i czosnek - dodając mąkę tworząc zasmażkę. Doprawiamy zupę do smaku.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.