Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęś duszona w miodzie i jarzębinie podana z kompresowanym ogórkiem i kurkami

Finalista w kategorii najlepszy przepis
w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012

 

 

Gęś natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i siekanym rozmarynem i obsmażyć delikatnie, zaczynając od strony skóry. Następnie doda

miód i przewrócić mięso na drugą stronę. Do tak podduszonej w maśle i miodzie piersi doda

jarzębinę oraz świeże kurki. Dusić ok. 10-15 min.

Ogórka obrać i pokroić w równe kwadraty, zamarynować solą i świeżym pieprzem i zapakować próżniowo na 20 min. Po tym czasie wyłożyć go na talerz.

Całość udekorować świeżą pietruszką.



Autor: Restauracja Inspiracja, Pałac Kościeszy w Przyjaźni

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.