Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Marta Syga 3 potrawy z 1 gęsi

Przystawka:

Pasztet z gęsi

 

Zupa:

Zupa z czerwoną soczewicą i pomarańczą na bulionie z gęsi

 

 Danie główne:

 Gęś z sosem wiśniowym

 

  • Gęś, którą użyłam ważyła 5400g

 

Pasztet z gęsi

 

Przygotowanie:

Mięso wraz z warzywami gotujemy ok 2 godzin. Następnie przeciskamy mięso 3 razy przez maszynkę. Marchewki, cebulę i pietruszkę przeciskamy 2- krotnie. Łączymy z mięsem, dodajemy jajko, tymianek, gałkę muszkatołową, kminek, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na     ok. 1h. Po tym czasie sprawdzamy smak mięsa i ewentualnie dodajemy potrzebne składniki             (sól, pieprz, zioła)

Do garnka wlewamy ok 3-4 łyżek bulionu, dodajemy wino, gotujemy wraz z ząbkami czosnku            ( są jedynie dla nadania lepszego aromatu). Studzimy, a następnie wlewamy stopniowo do pasztetu. Wyrabiamy. Powinien on być ,,mokry” dzięki temu będzie później smaczniejszy.

Przygotowujemy foremki do pasztetu, smarujemy je za pomocą pędzelka tłuszczem powstałym na wierzchu bulionu. Wykładamy masę ( tak aby zajmowała ¾ foremki). Na wierzchu układamy plastry boczku, a następnie polewamy tłuszczem. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.

 

Zupa z czerwoną soczewicą i pomarańczą na bulionie z gęsi

 

 Przygotowanie:

Soczewicę zalewamy wodą, a następnie odstawiamy na ok 2 godziny.

Do przygotowania bulionu potrzebne będą: skrzydła gęsi, włoszczyzna, kilka ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych oraz ćwiartka białej kapusty, która wchłonie nadmiar tłuszczu powstałego podczas gotowania.

W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, całość musimy zeszklić. Dokładamy soczewicę. Mieszamy, aby się nie przypaliła. Stopniowo dolewamy bulion. Garnek przykrywamy przykrywką, co jakiś czas zaglądamy i dolewamy wywar. W międzyczasie kroimy  morele w 2 mm plasterki, dorzucamy je do garnka (nadadzą one słodkiego          i specyficznego smaku)

Kiedy soczewica będzie się gotować możemy zająć się krojeniem pozostałych składników. W pierwszej kolejności możemy pokroić marchewkę ( ja użyłam ugotowaną z bulionu)  w 1cm plastry, następnie papryczka chili-należy usunąć z niej pestki i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Kiedy, to zrobimy dokładamy je do garnka, mieszamy. Kiedy smaki się połączą będzie wydobywał się niesamowity aromat, aby jeszcze bardziej go podkreślić dodajemy przyprawy: kminek, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, sól, pieprz a także sok z pomarańczy. Po zdjęciu z ognia wlewamy śmietanę. Odstawiamy na ok 1-2h przed podaniem, aby połączyły się smaki.

Podajemy ze świeżą natką pietruszki i kawałkami pomarańczy.

 

 Gęś z sosem wiśniowym

 Przygotowanie:

Marynata: mieszamy wszystkie składniki, zalewamy nią piersi gęsi. Zawijamy folią. Wstawiamy       do lodówki na 24 godziny.  

Sos: Na początku karmelizujemy cukier, następnie dolewamy do niego bulion, mieszamy                   do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy wiśnie. Gotujemy całość ok 10 min. Doprawiamy nasz sos            w następującej kolejności: sok z cytryny, dżem porzeczkowy, mąka ziemniaczana, a na koniec tymianek, sól i pieprz. 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni. Piersi gęsi wkładamy do rękawa do pieczenia,      na wierzchu kładziemy po łyżce masła( na każdą pierś), a następnie umieszczamy je w  naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez 35 min. Podajemy z sosem wiśniowym i pieczonymi ziemniakami.

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.