KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

3 potrawy z 1 gęsi - Małgorzata Filipska

{SKÓRKI STOPIŁAM CO PRZYDAJE MI SIĘ  DO PODSMAŻANIA POTRAW}

 

                                                             PRZYSTAWKA

PASZTET Z GĘSI

 

Ugotowane  mięso obieram z kości.

Boczek pokrojony wraz z cebulą podsmażam, dodaje do tego wątróbkę wymoczoną w mleku oraz mięso i warzywa. Duszę pod przykryciem około10 minut.

Gdy wszystko wystygnie mielę 2 razy dodając wymoczoną wcześniej bułkę.

Następnie dodaję jajka i doprawiam do smaku z dodatkiem majeranku.

Wszystko wyrabiam na jednolitą masę.

Tak przygotowany pasztet przekładam do natłuszczonej formy i piekę około 1 godziny w 180stC.

 

 

                                                           ZUPA

ROSÓŁ Z GĘS:

 

Umyte mięso wkładam  do garnka i zalewam  zimną  wodą.

Mięso  gotuję  na bardzo mały płomieniu palnika tak ok2godzin,aż woda się zagotuje.

W czasie gotowania zbieram szum. Następnie dodaję obrane i umyte warzywa.

Gotuję następne 2 godziny. Razem z warzywami dodaję lisc laurowy i ziele angielskie.

Solę w ostatniej godzinie gotowania.

Do każdej porcji dodaję pokrojoną świeżą pietruszkę i marchew z rosołu.

Rosół podaję  z ulubionym makaronem.

 

DANIE GŁÓWNE

 

Zrazy z kluskami śląskimi:

 

 

Z piersi zdejmuję skórę i kroję wzdłuż na cztery kawałki.

Lekko rozbijam, następnie solę  i posypuję pieprzem.

Na środku mięsa kładę pokrojonego ogórka, cebulę i słoninę.

Zwijam i związuję nicią lub wykałaczką.

W brytfance kładę zraziki i podsmażam z dwóch stron z odrobiną tłuszczu.

Smażę do zarumienienia, podlewam wodą i gotuję na wolnym ogniu około 1,5 godziny.

Następnie zrazy wyjmuję z wywaru i dodaję do niego ziele i listek, doprawiam do smaku.

Na patelni rozpuszczam gęsi tłuszcz i dodaję do niego odrobinę mąki.

Do zasmażki dodaję powoli  trochę sosu ze zrazów, mieszam dokładnie aby połączył się z mąką.

Przelewam całośc do brytfanki i gotuję jeszcze przez chwilę cały czas mieszając,  aby nie powstały grudki.

 

KLUSKI: 

Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, rozkładam równomiernie w misce i dzielę na cztery części.

Jedną częśc wyjmuję i wypełniam mączką{odłożoną częśc także używam}.

Wszystko wyrabiam na jednolitą masę i formuję kluski z dziurką w środku.

Gotuję w osolonej wodzie około 3 minut.

 

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →