3 potrawy z 1 gęsi - Anetta Głowińska

CZERNINA:
Wykonanie
Do ZIMNEJ WODY DAJEMY , mięso , podroby i włoszczyznę, gotujemy rosół w 6litr garnku, dodać sól, pieprz .
Gdy rosół się zagotuje to szumowiny zebrać łyżką. Po ugotowaniu wyjąć mięso i włoszczyznę , rosół przecedzić ,[połowę mięsa zaraz obrać z kości będzie potrzebny do farszu do pasztecików].następnie czysty rosół wlewamy z powrotem do garnka .Do cze rniny zostają nam skrzydła i żołądek. Do rosołu dajemy śliwki suszone, rodzynki i zurawinę [aby czernina się nie zwarzyła dajemy do rosołu 2 łyzki octu].następnie krew rozrabiamy z mąką mieszamy i dodajemy do rosołu .Na małym ogniu gotować chwilę, następnie dodać do smaku sól, pieprz, cukier i majranek , na koniec mięso co nam zostało.
Danie główne
Potrawka z gęsi i słodką kapustą
Główkę słodkiej kapusty ugotować w osolonej wodzie odcedzić i pokroić na 4-6 cząstek. Ugotować z włoszczyzną pałki i pierś z gęsi. Pokroić ugotowane mięso na 8 kawałków i ułożyć w półmisku żaroodpornym, na około mięsa obłożyć kapustą obsypać bułką tartą i masłem, oraz zalać sosem grzybowym z 1-2 szklankami rosołu. Zapiec w piekarniku , [wedle uznania]
Przystawka
Paszteciki z farszem gęsim
Wykonanie
Wątróbkę sparzyć i drobno posiekać .Obrane mięso i cebulę podsmażyć na maśle ,przemielić 2 razy przez maszynkę dodać bułkę tartą, jajka ,sól , pieprz i gałkę muszka , do smaku .Wyrobić farsz .Nakładać na ciasto francuskie ,pokroić małe paszteciki i upiec .Podawać z sosem żurawinowym.