Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

3 potrawy z 1 gęsi - Anetta Głowińska

CZERNINA:

Wykonanie

Do ZIMNEJ WODY DAJEMY , mięso , podroby i włoszczyznę, gotujemy rosół w 6litr garnku, dodać  sól, pieprz .

Gdy rosół się zagotuje to szumowiny zebrać łyżką. Po ugotowaniu wyjąć mięso i włoszczyznę , rosół przecedzić ,[połowę mięsa zaraz obrać z kości będzie potrzebny do farszu do  pasztecików].następnie czysty rosół wlewamy  z powrotem do garnka .Do cze rniny zostają nam skrzydła i żołądek. Do rosołu dajemy śliwki suszone, rodzynki i zurawinę [aby czernina się nie zwarzyła dajemy do rosołu 2 łyzki octu].następnie krew rozrabiamy z mąką mieszamy i dodajemy do rosołu .Na małym ogniu gotować chwilę, następnie dodać do smaku sól, pieprz, cukier  i  majranek  , na koniec mięso co nam zostało.

      Danie główne

Potrawka z gęsi i słodką kapustą

Główkę słodkiej kapusty ugotować w osolonej wodzie odcedzić i pokroić na 4-6 cząstek. Ugotować z włoszczyzną pałki i pierś z gęsi. Pokroić ugotowane mięso na 8 kawałków i ułożyć w półmisku żaroodpornym, na około mięsa obłożyć kapustą obsypać bułką tartą i masłem, oraz zalać sosem grzybowym z 1-2 szklankami  rosołu. Zapiec   w piekarniku , [wedle uznania]


Przystawka

Paszteciki z farszem gęsim

 

Wykonanie

Wątróbkę sparzyć i drobno posiekać .Obrane mięso i cebulę podsmażyć na maśle ,przemielić 2 razy przez maszynkę dodać bułkę tartą, jajka ,sól , pieprz i gałkę  muszka , do smaku .Wyrobić farsz .Nakładać na ciasto francuskie ,pokroić małe paszteciki i upiec .Podawać z sosem żurawinowym.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.