Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Zupa rydzowa na gęsinie

 

 

Finalista w kategorii najlepszy przepis
w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012

 

Rydze oczyścić i opłukać. Pokroić w paski. Podsmażyć na maśle razem z cebulą i włoszczyzną, dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek. Po chwili smażenia całość zalać bulionem i gotować przez ok. 10 min. Dodać śmietankę, posiekaną natkę z pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem dodać trochę pasty lub oliwy truflowej oraz pokrojone w paski mięso z gęsi.

 

Autor: Hotel Artis

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.