Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Płatki z gęsi marynowane w zielonej herbacie z musem śliwkowym

Pierś z gęsi obsmażamy tylko od strony skóry żeby wytopić nadmiar tłuszczu. Następnie robimy marynatę z zielonej herbaty, miodu, sherry, czosnku, oleju i chilli. Wkładamy do marynaty gęś, pieczemy 120C przez 8 min a następnie wakujemy i marynujemy przez 12h. Śliwki z anyżem, goździkami i skórką pomarańczową małą ilości wody gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż śliwki zmiękną. Następnie wyciągamy przyprawy i blenderujemy. Śmietanę ubijamy i po mału dodajemy do śliwek. Tak zrobiony mus wkładamy do foremek i zamrażamy. Jogurt łączymy z miodem, sherry i calvadosem.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.