Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Filet z gęsi gotowany w temperaturze 72°C przez 20 godzin z warzywnym tagliatelle, kluskami półfrancuskimi i espumą wiśniową

Ten przepis został dodany przez restaurację .

Restauracja „Kolory Wina”, Hotel NoBo, Łódź
Jarosław Bieńkowski

Sposób przygotowania: pierś gęsią oczyszczamy, szpikujemy masłem, przesmażamy od strony skóry i wkładamy do marynaty na bazie świeżego soku pomarańczowego połączonego z miodem gryczanym i limonką. Pakujemy próżniowo i gotujemy przez 20 godzin w temperaturze 72°C. Kluski półfrancuskie; zarabiamy ciasto do konsystencji budyniu i zsuwamy dowrzącej wody zapomocą łopatki. Warzywa tagliatelle; drobno pocięte warzywa w cienkie słupki przesmażamy na masle z dodatkiem kopru. Espuma; wiśnie karmelizujemy i dodajemy teksturę 'xantanę' i wlewamy do syfonu.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.