Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pasztet z gęsich wątróbek 'a la foie gras podany z duetem konfitur i ciepłym tostem

Ten przepis został dodany przez restaurację .

Sposób przygotowania: Wątrobę oczyszczamy, namaczamy w mleku, odsączamy i polewamy alkoholami. Odstawiamy, aby nabrała smaków i doprawiamy. Rolujemy w folii spożywczej i gotujemy metodą "sous-vide" przez godzinę w temperaturze 57°C. Hartujemy. Konfitury; na karmel wsypujemy owoce i czekamy, aż puszczą sok, który się zredukuje. Do konfitury z jarzębiny podajemy na koniec pieprz, co zbalansuje kwasowość. Studzimy. Podajemy z konfiturami, sezonowymi owocami i ciepłym pieczywem, najlepiej tostem.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.