Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Udko z gęsi marynowane w winie i majeranku, pieczone w całości, serwowane z musem ze Złotych Renet i zapiekanym jabłku z żurawiną

Ten przepis został dodany przez restaurację .

Restauracja „Miód malina”, Kraków
Wojciech Dębowski oraz Andrzej Bruzda

1. Nogę gęsi natrzeć majerankiem, solą, czosnkiem, zalać czerwonym winem i odłożyć na 12 godzin do lodówki. 2. Po tym czasie udko zalewamy oliwą, przykrywamy pokrojonymi jabłkami i wstawiamy do piekarnika o temp. 200 stopni na ok. 1,5 h. 3. 2 sztuki jabłek przekrajamy na pół, wydrążamy nasiona i pieczemy w piekarniku ok. 15 min. 4. Po upieczeniu jabłek , wydrążamy miąższu ze środka, przecieramy go przez sito, dodajemy wanilię i cynamon, szczyptę soli, brandy. Mieszamy całość i zagotowujemy na małym gazie. 5. Żurawinę zalewamy niewielką ilością czerwonego wina, dodajemy łyżkę miodu i małą gałązkę rozmarynu. Zagotowujemy do uzyskania konsystencji konfitury. 6. Na talerzu układamy połówkę upieczonego jabłka, uzupełniamy środek gorącą konfiturą z żurawiny, obok nakładamy upieczone udko i do dekoracji mus z Złotych Renet. Smacznego!!!

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.