Udko z gęsi marynowane w winie i majeranku, pieczone w całości, serwowane z musem ze Złotych Renet i zapiekanym jabłku z żurawiną

Ten przepis został dodany przez restaurację Miód Malina.
Restauracja „Miód malina”, Kraków
Wojciech Dębowski oraz Andrzej Bruzda
1. Nogę gęsi natrzeć majerankiem, solą, czosnkiem, zalać czerwonym winem i odłożyć na 12 godzin do lodówki. 2. Po tym czasie udko zalewamy oliwą, przykrywamy pokrojonymi jabłkami i wstawiamy do piekarnika o temp. 200 stopni na ok. 1,5 h. 3. 2 sztuki jabłek przekrajamy na pół, wydrążamy nasiona i pieczemy w piekarniku ok. 15 min. 4. Po upieczeniu jabłek , wydrążamy miąższu ze środka, przecieramy go przez sito, dodajemy wanilię i cynamon, szczyptę soli, brandy. Mieszamy całość i zagotowujemy na małym gazie. 5. Żurawinę zalewamy niewielką ilością czerwonego wina, dodajemy łyżkę miodu i małą gałązkę rozmarynu. Zagotowujemy do uzyskania konsystencji konfitury. 6. Na talerzu układamy połówkę upieczonego jabłka, uzupełniamy środek gorącą konfiturą z żurawiny, obok nakładamy upieczone udko i do dekoracji mus z Złotych Renet. Smacznego!!!