Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

UDKO Z GĘSI CONFIT Z PIKANTNYM CHORIZO, BIAŁĄ KAPUSTĄ ORAZ JARMUŻEM Z ZIEMNIAKAMI DAUPHINOISE GRATIN ZAPIEKANYMI Z BOROWIKAMI I SEREM MANCHEGO

PRODUKCJA Udko związujemy mocno siatką zalewamy masłem i tłuszczem i confitujemy w piecu w temp. 115 C przez 2h. Gdy udko się skonfituje smarujemy je mieszanką majeranku, cukru pudru i tymianku. Zostawiamy na 12h do zamarynowania. Białką kapustę siekamy w julienne, jarmuż siekamy drobno, chorizo w drobną kostkę. Przesmażamy na tłuszczu gęsim chorizo gdy się zrumieni dorzucamy białą kapustę i jarmuż, wszytko lekko przesmażamy dodajemy sól i pieprz. Ziemniaki kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i robimy zasmażkę zalewamy pół na pół mleko ze śmietaną doprawiamy solą, pieprzem i gałką. zagotowujemy i p-od koniec dodajemy wcześniej namoczone borowiki i starty ser manchego. Wrzucamy do beszamelu ziemniaki wykładamy na blachę i pieczemy w piecu temp. 150C przez 1,5. Topinabur obieramy kroimy w drobne plasterki i smażymy w głębokim tłuszczu. WYDAWANIE: Udko wraz z wyciętym od okrągłego ausztachera gratin dauphinoise wkładamy do pieca temp.150 C na 10 min. Na patelni przesmażamy chorizo z kapustą, jarmużem i majerankiem doprawiamy solą i pieprzem podlewając lekko bulionem żeby kapusta i jarmuż były lekko chrupiące. Na drugą patelnie dajemy trochę tłuszczu gęsiego i przesmażamy na nim udko z pieca żeby skóra była lekko złota i chrupiąca. Na głęboki talerz wykładamy gratin, kapuste od ausztachera i opieramy na tym udko. Na górze układamy chipsy z topinambura. Bulion podajemy osobno w sosjerce.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.