KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina”

" Przygotowując się do jubileuszowej edycji naszej akcji z radością obserwowaliśmy, że dziś po prostu wypada jadać przysmaki z gęsi na świętego Marcina i uczestniczyć w imprezach organizowanych oraz towarzyszących Narodowemu Świętu Niepodległości. Z dumą, że udało nam się ożywić martwy, zdawałoby się zwyczaj, zapraszam po raz dziesiąty wszystkich do wspólnego świętowania. Z okazji setnej rocznicy odzyskania Niepodległości bądźmy znowu razem!
Jestem pewien, że świąteczne spotkania, podczas których na stołach pojawią się przysmaki z gęsiny, będą czasem spędzonym w rodzinnej, ciepłej atmosferze. "

Piotr Całbecki, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego

 

 Idea ożywienia wygasłej niemal tradycji rodzinnego biesiadowania przy gęsinie narodziła się
dziesięć lat temu. Wszystko zaczęło się od tego, że w Kujawsko-Pomorskiem od wieków hoduje
się gęsi, a w mięsie tym rozsmakowała się niegdyś polska szlachta. O upodobaniach tych pisał
sam Adam Mickiewicz opisując staropolskie uczty, gdzie gęś była obowiązkową pozycją
w menu. Z czasem Polacy przestali zajadać się w gęsinie, którą zaczęto uznawać za mięso
drogie i trudno dostępne. Na Kujawach i Pomorzu dużą wagę przywiązujemy do pielęgnowania
tradycji, a rodzinne obiady z gęsiny spożywane podczas Narodowego Święta Niepodległości
z pewnością do nich należą. Dlatego też od dziesięciu lat prowadzimy spójne działania mające
na nowo wypromować gęś, jako produkt zdrowy, ekologiczny i dostępny dla każdego. Skupiamy
się na popularyzacji walorów mięsa gęsiego, jako nie tylko wyjątkowo smacznego ale przede
wszystkim zdrowego. Nasze wysiłki wpisują się w ogólnoświatowy trend zdrowego trybu życia.
Gęsi hodowane w naszym regionie (w Kołudzie Wielkiej pod Inowrocławiem i w okolicach
Rypina) wzrastają w ekologicznych hodowlach i nie są poddawane genetycznym modyfikacjom.
Działania, które podejmujemy ukierunkowane są na akcentowanie wartości rodzinnych
i spożywanie gęsiny, jako mięsa mającego wiele walorów odżywczych.

Najważniejszym wydarzeniem w ramach kampanii Kujawsko-Pomorska Gęsina na Św. Marcina
jest Festiwal Gęsiny w Przysieku k. Torunia. Tu co roku najlepsi polscy kucharze (m.in. Magda
Gessler, Robert Makłowicz, Pascal Brodnicki, Robert Sowa i Grzegorz Łopanowski) prezentują
swój kunszt kulinarny prześcigając się w poszukiwaniu tradycyjnego smaku gęsiny. To
największy w Polsce kiermasz gęsich tuszek i produktów z gęsiny. Odwiedzający
z zaciekawieniem odkrywają tajemnice staropolskich receptur uczestnicząc w pokazach
i warsztatach kulinarnych. Do Przysieka przyjeżdżają wszyscy, którzy są smakoszami gęsiny
podanej w sposób tradycyjny ale i ci, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów
i z sukcesem łączą gęsinę np. z innymi produktami regionalnymi z Kujaw i Pomorza. Do akcji
każdorazowo przyłącza się wielu restauratorów umieszczając w tym okresie w menu dania z
gęsi i blogerów, którzy konkurują z mistrzami kuchni w sposobie przyrządzenia gęsi w sposób
innowacyjny, odkrywczy ale nie zatracając przy tym jej tradycyjnego smaku. Dziś Kujawsko-
Pomorska Gęsina na Św. Marcina to marka dobrze rozpoznawalna w Polsce reprezentująca
smak staropolskiej tradycji, którą w sposób szczególny należy pielęgnować i nagłaśniać
w rocznicę 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.

Na przestrzeni ostatniego dziesięciolecia Województwo Kujawsko-Pomorskie zbudowało
wizerunek i reputację marki – Kujawsko-Pomorskiej Gęsiny na Św. Marcina – potwierdzonej i
chronionej międzynarodowym patentem. Daje to gwarancję przede wszystkim tym, którzy
sięgają po produkty i usługi oznaczone logo akcji, że nabywają towary najwyższej jakości, a nam
– organizatorom akcji ochronę prawną znaku towarowego i monopol na jego używanie w
obrocie gospodarczym.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →