Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Festiwal Gęsiny w Przysieku 2015

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku, 10 – 11 XI 2015. W sześcioletniej historii akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” nowym motorem akcji było przeniesienie festynu, który był jednodniowym wydarzeniem, organizowanym 11 listopada, do Przysieka pod Toruniem i uczynienie z niego dwudniowego Festiwalu Gęsiny. 

Stał się on centralnym punktem naszej akcji, jest to największy w Polsce jarmark gęsiny, można tu kupić praktycznie wszystko, co produkuje się z gęsiny, od świeżych tuszek, przez produkty dużych firm, po ofertę niewielkich rodzinnych gospodarstw, hodujących gęsi. Można tu oczywiście zapoznać się z ofertą wielu wytwórców i producentów z branży spożywczej, a także rękodzielniczej. Tu odbywają się prezentacje kulinarne, jest część edukacyjna dla dorosłych i dzieci oraz atrakcje kulturalne. W 2014 roku mieliśmy w Przysieku ponad 140 wystawców, a w dwa dni Festiwal odwiedziło prawie 20.000 ludzi. Tu promuje się również wydawnictwa związane z gęsiną.


Program tegorocznego Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny, który odbywać się będzie 10 i 11 listopada 2015 r. w Przysieku w godzinach 10:00 – 17:00 skupia się wokół kulinariów. Niezwykle atrakcyjnie zapowiadają się prezentacje kulinarne Magdy Gessler (11 XI) oraz Tomasza Jakubiaka (10 XI). Będą prezentacje szefów kuchni znanych restauracji, konkursy i degustacje, biesiada przy muzyce na żywo w gęsinowej karczmie, która będzie oferować potrawy i przekąski z gęsiny.

Od tego roku Gala Gęsiny, podczas której przyznawane będą Złote Półgęski – nagrody za najlepsze produkty z gęsiny i najlepsze przepisy na potrawy z gęsiny, odbędzie się właśnie podczas Festiwalu w Przysieku.

Medialny oddźwięk Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku zapewnią stacje telewizyjne TVN24 i TVN Meteo Active, które w dniach 10 i 11 listopada będą właśnie stąd realizować wyjazdową prognozę pogody. Zapraszamy wszystkich do Przysieka!

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.