KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Kluby kolacyjne

Kluby kolacyjne to przedsięwzięcia kulinarne, gastronomiczne realizowane poza restauracjami, najczęściej w prywatnych domach, lokalach. Bywają nazywane restauracjami jednodniowymi lub antyrestauracjami. Spotykają się w nich miłośnicy gotowania, a przede wszystkim - jedzenia, znudzeni standardami panującymi w zwykłych restauracjach. Stąd narodził się pomysł domowego gotowania i kolacji tematycznych. W takich klubach, które są już niezwykle popularne zagranicą, a w Polsce stanowią awangardę nowych trendów gastronomicznych, pojawiliśmy się z gęsiną na św. Marcina podczas akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” w 2013 r.

Kolacje w takich miejscach ogłaszane są drogą internetową: w formie wpisu na kulinarnych forach, portalach społecznościowych lub bezpośrednio na stronach klubów. Wieści o nich rozchodzą się też pocztą pantoflową. Ogłaszana jest data i godzina spotkania, a także przedstawiane jest menu oraz kwota, jaką za kolację należy zapłacić. Osoby zainteresowane, swoje uczestnictwo potwierdzają mailowo. W wiadomości zwrotnej otrzymują informację o dokładnym terminie i miejscu kolacji.

Klubom kolacyjnym złożyliśmy ofertę pomocy w organizacji świątecznej, listopadowej kolacji z kujawsko-pomorską gęsiną jako głównym motywem tematycznym. Spotkaliśmy się z bardzo dobrym odzewem na naszą propozycję, gdyż nasza oferta idealnie zbiegła się z oczekiwaniami i trendami, panującymi w klubach kolacyjnych.

Uczestnikami takich kolacji są najczęściej osoby opiniotwórcze, kreujące mody kulinarne, stąd zrealizowanie tego elementu naszej akcji, choć wydaje się działaniem niszowym, może przynieść duży oddźwięk, bo taki właśnie efekt dają pozytywne działania w środowiskach awangardowych, kreujących mody i opinie.

Drugim, pozytywnym aspektem tego działania jest zwrócenie uwagi na to, że świąteczną kolację z gęsiną można zorganizować poza restauracją, jeśli ktoś nie ma warunków u siebie w domu, zostaje jeszcze dużo innych możliwości – najważniejsze jest świętowanie przy wspólnym stole.

Wszystkich organizatorów i uczestników klubów kolacyjnych, które planują przygotować także i w tym roku potrawy z gęsiny, zachęcamy do przesyłania relacji i fotorelacji na nasz adres kontakt@czasnagesine.pl.

 

Relacje z dotychczasowych spotkań w klubach kolacyjnych

Klub Smakosza

relacja na blogu Smaczny Turysta

relacja na Facebooku

Latający talerz

relacja na Facebooku

Klub kolacyjno-filmowy w bistro Mańana, Chorzów

relacja na blogu Ostryga

o gęsinie na blogu Ostryga

relacja na blogu Cafe Makulatura

Aromatyczny Klub Kolacyjny, Warszawa

 relacja na blogu Aromatyczny

relacja na blogu Aromatyczny

Slow Food Polska, Gruczno

relacja na blogu Krytyk Kulinarny

Kuchnia Agaty

fotografia na Facebooku

wydarzenie na Facebooku

Klub Kolacyjny Beaty Pogorzelskiej – AntyRestauracja - Pomorze – Betty House

relacja na blogu Betty Blog

Bułka z Masłem

fotorelacja

wywiad dla TVP Poznań

Kuchennymi drzwiami.pl

relacja z wydarzenia

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →