KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 11-12 LISTOPADA 2017 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:

Województwo kujawsko-pomorskie

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny 2016

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, odbywający się od kilku lat w Przysieku, stał się największym w Polsce kiermaszem gęsich tuszek i produktów z gęsiny. Dzięki aspektom promocyjnym, edukacyjnym i rekreacyjnym, jest atrakcyjną imprezą, którą odwiedza w ciągu dwóch dni kilkanaście tysięcy osób.

Jest wizytówką naszej akcji i promocyjną „lokomotywą” zarówno dla idei przywracania tradycji spożywania gęsiny oraz dla promocji samego województwa. W Przysieku w sposób naturalny łączą się tradycje świętomarcińskie oraz świętowanie Narodowego Święta Niepodległości, na co szczególny nacisk chcemy położyć w pierwszym dniu Festiwalu, 11 listopada. Wspólne, radosne świętowanie to najlepszy sposób na budowanie więzi rodzinnych, regionalnych i narodowych oraz promowania idei patriotycznych.

Festiwal łączący kiermasz z cyklem szkoleń i prezentacji okazał się najbardziej atrakcyjną formą kujawsko-pomorskiego promowania gęsiny. Dodatkowa możliwość zaopatrzenia się w tuszki gęsie oraz produkty z gęsiny wraz z okazją do zgłębienia tajników kuchni i zdobycia wielu informacji z zakresu zdrowego żywienia to na pewno dobry powód, aby przyjechać do Przysieka.

ELEMENTY PROGRAMU TEGOROCZNEGO FESTIWALU:

Prezentacje Kulinarne
Każdy z zaproszonych kucharzy (lub ich gości) dwukrotnie będzie prezentował swoje przepisy, każda prezentacja zakończy się przygotowaniem i rozdaniem 200 porcji degustacyjnych prezentowanej potrawy z gęsiny. Aby uniknąć komplikacji i tłoku podczas prezentacji, przygotujemy po 200 bezpłatnych zaproszeń na prezentację, które będą rozprowadzane przed Festiwalem (np. przez media) oraz w czasie samego Festiwalu w Przysieku.
W dniu 11 listopada zaprezentują się: Marieta Marecka i Robert Sowa
W dniu 12 listopada: Jakub Kuroń oraz Olga Bończyk i Artur Moroz

Kiermasz świeżych gęsi, potraw z gęsiny oraz produktów regionalnych 
Jak co roku wszyscy odwiedzający Festiwal będą mogli zaopatrzyć się w produkty z gęsiny, produkty regionalne z naszego województwa, kraju oraz zagranicy, wyroby rękodzieła ludowe, produkty przygotowane przez regionalne Koła Gospodyń Wiejskich oraz zapoznać się z ofertą organizacji i instytucji działających na rzecz mieszkańców regionu.


Strefa atrakcji dla dzieci i dorosłych
W ramach strefy dla dzieci planowane jest przygotowanie specjalnej plenerowej strefy dla dzieci na trenie Festiwalu. Znajdzie się w niej miejsce na animacje i zabawy oraz uwielbiane przez dzieci wielkie dmuchane zabawki do skakania i zjeżdżania. Pozostała część atrakcji dla dzieci zostanie usytuowana w auli ODR w Przysieku. Dzięki temu, w bezpiecznych i wygodnych warunkach można będzie zaoferować dzieciom blok edukacyjny (dzieci w kuchni i zdrowe żywienie) i warsztatowy (warsztaty plastyczne i naukowe). W tym roku bloki warsztatowe i zabawowe poprowadzą aktorzy teatru Baj Pomorski oraz animatorzy Młyna Wiedzy.


Konkursy dla dzieci i dorosłych
Festiwal będzie okazją do wspólnej zabawy. Podczas trwania imprezy animatorzy i prezenterzy będą zapraszać wszystkich do udziału w konkursach, podczas których będą rozdawane liczne gadżety i upominki.


Nowy Tumult Toruński, czyli bitwa na poduszki
Od jakiegoś czasu w wielu miastach na świecie, w tym w Polsce, urządzane są bitwy na poduszki. Ogłoszony został nawet Międzynarodowy Dzień Bitwy na Poduszki. Nasz Festiwal jest idealnym miejscem, aby kontynuować tę, tworzoną z przymrużeniem oka, tradycję. Wiadomo, że najlepsze poduszki to poduszki z gęsiego pierza. Poprzez tę zabawę, chcemy zwrócić uwagę na to, że gęsi mogą być wykorzystywane w przeróżny sposób. Jednym z nich jest produkcja pierza, a z nich znakomitych poduszek. Poza tym przyda się odrobina humoru i zabawy.

Gęsia Karczma
Centrum Festiwalu będzie Gęsia Karczma, która spełniać będzie dwojaką rolę: 

  • Część edukacyjno-kulturalno-promocyjna będzie miejscem, w którym na scenie odbywać się będą prezentacje kulinarne, inne prezentacje merytoryczne oraz występy artystyczne – szczególnie w dniu 11 listopada.
  • Część gastronomiczna będzie serwować potrawy z gęsiny, ale dzięki nagłośnieniu i telebimom konsumenci delektujący się przygotowanymi daniami będą mogli uczestniczyć w wydarzeniach odbywających się na scenie.

Jednodniówka „Gęsim Piórem” 
Specjalnie przygotowana gazeta festiwalowa, zawierać będzie przepisy, opis tradycji świętomarcińskich i tych związanych z Narodowym Świętem Niepodległości, praktyczne porady, ciekawostki, ogłoszenia oraz najciekawsze informacje o produktach regionalnych z Kujawsko-Pomorskiego.

 

Program KUJAWSKO-POMORSKIEGO FESTIWALU GĘSINY:

11 LISTOPADA - PIĄTEK

  • 10:00 Otwarcie Kiermaszu Gęsinowego oraz Karczmy Gęsiej
  • 10:30 Projekcja filmów promocyjnych oraz krótkich programów kulinarnych – przepisy na gęsinę z archiwum akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”: namiot pokazów kulinarnych
  • 11:00 Marieta Marecka – Krupnik na pieczonej gęsinie z flambirowaną wątróbką - pokaz kulinarny zakończony degustacją: namiot pokazów kulinarnych
  • 12:00 Robert Sowa - Pieczona pierś z gęsi z karmelizowanymi gruszkami, rozmarynem, miodem lipowym i śliwowicą łącką pokaz kulinarny zakończony degustacją: namiot pokazów kulinarnych
  • 13:30 Marieta Marecka – Pierś gęsia confit z musem selerowo-jabłkowym, z makiem i karmelizowaną marchewką, tymiankiem oraz popcornem z prosa - pokaz kulinarny zakończony degustacją: namiot pokazów kulinarnych
  • 15.00 Robert Sowa – Zupa na gęsinie z białą fasolą, pomidorami, oliwkami czarnymi, zielonymi i kolendrą - pokaz kulinarny zakończony degustacją: namiot pokazów kulinarnych
  • 16:15 Projekcja filmów promocyjnych oraz krótkich programów kulinarnych – przepisy na gęsinę z archiwum akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” – namiot pokazów kulinarnych

12 LISTOPADA - SOBOTA

  • 10:00 Otwarcie Kiermaszu Gęsinowego oraz Karczmy Gęsiej
  • 10:30 Projekcja filmów promocyjnych oraz krótkich programów kulinarnych – przepisy na gęsinę z archiwum akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”: namiot pokazów kulinarnych
  • 11:00 Powitalny program muzyczny Orkiestry Dętej z Chełmińskiego Domu Kultury
  • 11:00 Olga Bończyk i Artur Moroz – Konfitowane żołądki gęsie z jabłkiem i śliwkami suszonymi podlane cydrem - pokaz kulinarny zakończony degustacją: namiot pokazów kulinarnych
  • 12:00 Jakub Kuroń – Krem z dyni na gęsinie z aromatem trufli – pokaz kulinarny zakończony degustacją: namiot pokazów kulinarnych
  • 13.00 Bitwa na poduszki (zapisy od 12.30 przed wejściem do budynku ODR)
  • 13:30 Ogłoszenie wyników konkursu Złoty Półgęsek 2016
  • 13.40 Olga Bończyk i Artur Moroz – Wietnamska zupa FHO z pieczonej gęsi  - pokaz kulinarny zakończony degustacją: namiot pokazów kulinarnych
  • 14.30 Halina Bielińska i Andrzej Klonecki - Gęsi gęśburger – antidotum na choroby cywilizacyjne XXI wieku: pokaz namiotów kulinarnych
  • 15.00 Jakub Kuroń - Gęś confit z czerwoną kapustą i emulsją ziemniaczaną z gorczycą - pokaz kulinarny zakończony degustacją: namiot pokazów kulinarnych
  • 16.30 Projekcja filmów promocyjnych oraz krótkich programów kulinarnych – przepisy na gęsinę z archiwum akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

STREFA DZIECI – sala prelekcyjna w budynku ODR oraz namiot rekreacyjny na zewnątrz przed budynkiem ODR:

  • Animacje prowadzone przez aktorów Teatru BAJ POMORSKI
  • Edukacyjne warsztaty naukowo-kulinarne prowadzone przez Centrum Nowoczesności „Młyn Wiedzy”; godziny warsztatów: 10.30, 12.00, 13.30 i 15.00
  • Warsztaty artystyczne: zdobienie pierników, kolorowanki
  • Zajęcia ruchowe
  • Konkursy z nagrodami

PRZEZ CAŁY DZIEŃ: KONKURSY DLA DOROSŁYCH I PRZYSMAKI Z GĘSINY W GĘSIEJ KARCZMIE

Informacje o prowadzących pokazy:

  • Andrzej Klonecki – Prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi
  • dr inż. Halina Bielińska – Zastępca Dyrektora Państwowego Instytutu Badawczego Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej
  • Jakub Kuroń - szef kuchni w Biesiady z Kuroniem Catering oraz w Fundacji Kuroniówka. Na co dzień tworzy menu, gotuje i prowadzi szkolenia. Gromadzi skrzętnie i pielęgnuje rodzinne przepisy i tradycje, co powoduje, że warto wziąć udział w jego prezentacji i posmakować przygotowanych według autorskich przepisów potraw.
  • Olga Bończyk i Artur Moroz – duet gastronomiczno-aktorski, który na pewno zaskoczy zarówno formą prezentacji, jak i smakiem potraw. Dodatkową atrakcją może być obserwowanie starań pani Olgi, która będzie chciała wyciągnąć od pana Artura (restauratora, szefa kuchni i koordynatora kulinarnego akcji promującej kujawsko-pomorska gęsinę) jak najwięcej kucharskich tajemnic.
  • Marieta Marecka – jedna z najpopularniejszych postaci z Kuchni+, autorka ciekawych przepisów, które realizuje choćby w programie „ABC gotowania”. Potrafi też wymyślić, jaki obiad przygotować na każdy dzień roku – i ani jeden się nie powtarza!
  • Robert Sowa – kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Wielki ambasador kuchni polskiej, znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, twórca menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT.

 

 

 

Informacje na temat dojazdu i miejsc parkingowych:

 


Tak było w na Kujawsko- Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku
w latach ubiegłych:
 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Organizator akcji Województwo Kujawsko-Pomorskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi