KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Złote półgęski

”Najlepszych 5 przepisów, które nadesłały gospodarstwa agroturystyczne zostało dziś wybranych do finału konkursu „Złote Półgęski 2015”!

Udział w finale zapewnili sobie autorskimi przepisami:

  1. Pan Miłosz Adamski – „Zespół Pałacowo-Parkowy Sypniewo”, przepis nabiałą kiełbasę z gęsiny w piwie, Sypniewo
  2. Pani Maria Chlebowska – „Nad Jeziorem”, przepis na gęś pieczoną z pomarańczami i cynamonemRogowo
  3. Pani Jadwiga Daniłko – „Kozi Dworek”: przepis na kaszankę z gęsi, Bysław
  4. Pani Alina Krawisz –  Ekoagroturystyka "Pachotówko": przepis na wątróbkę gęsią z Pachotówka, Dąbrowa Chełmińska
  5. Pani Mirosława Wilk – „Wilcza Chata” – przepis na gęś nadziewaną – pieczoną, Wielgie

Finał i ogłoszenie wyników konkursu będzie miało miejsce dnia 11 listopada 2015 r. podczas Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →