Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsinowa kolacja w chacie mennonickiej w Chrystkowie


Klub kolacyjny w Grucznie zorganizował kolację gęsinową w chacie mennonickiej w Chrystkowie. Zaproponowawszy gościom wyjątkową atmosferę starej chaty, organizatorzy zapewnili ciepło pieca kaflowego i smak gęsiny przygotowywanej na tradycyjnej kuchni kaflowej.

Szef kuchni Tomasz Kosiński przygotował dania z gęsiny, do których dobrał dodatki znane w staropolskiej kuchni. Na stole pojawiły się takie produkty jak topinambur oraz jabłka ze starych odmian.

Relacja:

Gęsia kolacja w Chrystkowie - Krytyk Kulinarny

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.