Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gościnny wykład prof. Jeana Pierre'a Williota w Przysieku

Prof. Jean Pierre Williot z Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Wyżywienia na Uniwersytecie François Rabelais w Tours (Francja),miasta w którym pochowany jest św. Marcin, na zaproszenie samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego odwiedzi Przysiek z gościnnym wykładem. W związku z akcją "Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina" wygłoszona zostanie prelekcja "Gęś. Od świętomarcińskiego dzielenia się do kulinarnego dziedzictwa" [wykład w języku francuskim, tłumaczony na polski]. W niedzielę 10 listopada w Przysieku koło Torunia prof. Williot przedstawi historię gęsiny, zwyczaje związane z jej spożywaniem w dniu św. Marcina, jak również informacje o dawnych formach hodowli gęsi i tradycyjnych francuskich potrawach z tego mięsa. Ważne miejsce w wykładzie zajmą także formy ochrony i promocji kulinarnego oraz kulturowego dziedzictwa związane z gęsią, do jakich zalicza się m.in. tworzenie szlaków kulinarnych i przywracanie dawnych ras gęsi.

Wykład "Gęś. Od świętomarcińskiego dzielenia się do kulinarnego dziedzictwa" prof. Williota wygłoszony zostanie w Przysieku k. Torunia, w Ośrodku Doradztwa Rolniczego 10 listopada o godzinie 13.00.
Serdecznie zapraszamy!

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.