Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Konkurs „3 potrawy z 1 gęsi”

Rozpoczynamy konkurs „3 potrawy z 1 gęsi”! Celem konkursu jest propagowanie powrotu gęsiny do polskiej kuchni i na polskie stoły oraz upowszechnianie przepisów na potrawy, które podkreślają wysoką wydajność tuszki gęsiej. Z jednej gęsi przyrządzić bowiem można aż trzy potrawy dla czterech osób. Konkurs trwa od 1 października do 30 listopada 2013 roku. Główną nagrodą jest sfinansowanie wyjazdu (pokrycie kosztów transportu, trzech noclegów, całodziennego wyżywienia) do Tours, we Francji, miasta związanego ze św. Marcinem i gęsiną. Zapraszamy serdecznie! Regulamin 

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.