Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Program Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny

KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY 2022

PRZYSIEK, PLAC PRZY DAWNYM ODR

11 LISTOPADA (PIĄTEK)

10:00 – 17:00

10:00  Otwarcie kiermaszu gęsinowego

10:00  Rozpoczęcie działalności Gęsiej Karczmy i strefy dziecięcej (namiot przy Gęsiej Karczmie)

10:30  Rozpoczęcie działań promocyjnych - konkursy z nagrodami

(namiot Urzędu Marszałkowskiego)

10:30   Filmowe archiwum akcji Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina (telebim)

11:00   Prezentacje kulinarne: Tomasz Purol

Gęsie żołądki w azjatyckich smakach – pokaz zakończony degustacją

(Gęsia Karczma)

12:00   Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie

12:30  Prezentacje kulinarne: Tomasz Purol

Szarpane udko z gęsi z piklowaną czerwoną kapustą, sosem śliwkowym w poznańskiej pyzie – pokaz zakończony degustacją

(Gęsia Karczma)

13:00   Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie

14.00  Prezentacje kulinarne: Mateusz Gessler

Pierś z gęsi z sosem grzybowym – pokaz zakończony degustacją

(Gęsia Karczma)

15:00   Rozstrzygnięcie konkursu na Złoty Półgęsek 2022 wraz z wręczeniem nagrody (Gęsia Karczma)

15.30   Prezentacje kulinarne: Mateusz Gessler

Arranciatta z półgęskiem i pomidorami cherry z bazylią – pokaz zakończony degustacją

(Gęsia Karczma)

16:30   Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie

 

 

 

 

12  LISTOPADA (SOBOTA)

10:00 – 17:00

10:00  Otwarcie kiermaszu gęsinowego

10:00  Rozpoczęcie działalności Gęsiej Karczmy i strefy dziecięcej (namiot przy Gęsiej Karczmie)

10:30  Rozpoczęcie działań promocyjnych – konkursy z nagrodami.

(namiot Urzędu Marszałkowskiego)

10:30   Występ Orkiestry Dętej (pierwsza część) – przed budynkiem ODR

11:00   Prezentacje kulinarne: Cristina Catese

Cappellacci z gęsiną – pokaz zakończony degustacją

(Gęsia Karczma)

12:00   Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie oraz występ Orkiestry Dętej – przed budynkiem ODR (druga część)

12:30  Prezentacje kulinarne: Cristina Catese

Ragout z gęsi do spaghettoni – pokaz zakończony degustacją

(Gęsia Karczma)

13:00   Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie

14.00  Prezentacje kulinarne: Grzegorz Łapanowski

Kluski śląskie z ragu z gęsi z pieczoną dynią i pieczarkami – pokaz zakończony degustacją

(Gęsia Karczma)

15:00   Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie

15.30   Prezentacje kulinarne: Grzegorz Łapanowski

Zupa cebulowa na gęsinie – pokaz zakończony degustacją

(Gęsia Karczma)

16:30   Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.