Program Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny

KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY 2022
PRZYSIEK, PLAC PRZY DAWNYM ODR
11 LISTOPADA (PIĄTEK)
10:00 – 17:00
10:00 Otwarcie kiermaszu gęsinowego
10:00 Rozpoczęcie działalności Gęsiej Karczmy i strefy dziecięcej (namiot przy Gęsiej Karczmie)
10:30 Rozpoczęcie działań promocyjnych - konkursy z nagrodami
(namiot Urzędu Marszałkowskiego)
10:30 Filmowe archiwum akcji Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina (telebim)
11:00 Prezentacje kulinarne: Tomasz Purol
Gęsie żołądki w azjatyckich smakach – pokaz zakończony degustacją
(Gęsia Karczma)
12:00 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie
12:30 Prezentacje kulinarne: Tomasz Purol
Szarpane udko z gęsi z piklowaną czerwoną kapustą, sosem śliwkowym w poznańskiej pyzie – pokaz zakończony degustacją
(Gęsia Karczma)
13:00 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie
14.00 Prezentacje kulinarne: Mateusz Gessler
Pierś z gęsi z sosem grzybowym – pokaz zakończony degustacją
(Gęsia Karczma)
15:00 Rozstrzygnięcie konkursu na Złoty Półgęsek 2022 wraz z wręczeniem nagrody (Gęsia Karczma)
15.30 Prezentacje kulinarne: Mateusz Gessler
Arranciatta z półgęskiem i pomidorami cherry z bazylią – pokaz zakończony degustacją
(Gęsia Karczma)
16:30 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie
12 LISTOPADA (SOBOTA)
10:00 – 17:00
10:00 Otwarcie kiermaszu gęsinowego
10:00 Rozpoczęcie działalności Gęsiej Karczmy i strefy dziecięcej (namiot przy Gęsiej Karczmie)
10:30 Rozpoczęcie działań promocyjnych – konkursy z nagrodami.
(namiot Urzędu Marszałkowskiego)
10:30 Występ Orkiestry Dętej (pierwsza część) – przed budynkiem ODR
11:00 Prezentacje kulinarne: Cristina Catese
Cappellacci z gęsiną – pokaz zakończony degustacją
(Gęsia Karczma)
12:00 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie oraz występ Orkiestry Dętej – przed budynkiem ODR (druga część)
12:30 Prezentacje kulinarne: Cristina Catese
Ragout z gęsi do spaghettoni – pokaz zakończony degustacją
(Gęsia Karczma)
13:00 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie
14.00 Prezentacje kulinarne: Grzegorz Łapanowski
Kluski śląskie z ragu z gęsi z pieczoną dynią i pieczarkami – pokaz zakończony degustacją
(Gęsia Karczma)
15:00 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie
15.30 Prezentacje kulinarne: Grzegorz Łapanowski
Zupa cebulowa na gęsinie – pokaz zakończony degustacją
(Gęsia Karczma)
16:30 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie