Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny - Program Festiwalu

Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym programem  Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny, który odbędzie się w dniach 6-7  listopada 2021.

KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY 2021

Plan pokazów kulinarnych w wykonaniu gwiazd oraz innych atrakcji.

PLAC PRZY CKK JORDANKI

 

6 LISTOPADA (SOBOTA)  - 10:00 – 17:00

  • 10:00 Otwarcie kiermaszu gęsinowego
  • 10:00 Rozpoczęcie działalności strefy dziecięcej
    namiot Fundacji Hodowców Polskiej Gęsi Białej
  • 10:30 Rozpoczęcie działań promocyjnych - konkursy z nagrodami  - namiot Urzędu Marszałkowskiego
  • 10:30 Filmowe archiwum akcji Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina - telebim
  • 11:00 Prezentacje kulinarne: Kazik Józefowicz
    Gęś na wakacjach z wątróbką w calvadosie – pokaz zakończony degustacją oraz konkursem.
    Sala Kameralna CKK JORDANKI
  • 12:30 Prezentacje kulinarne: Jagoda Łaganowska
    Pierś z gęsi z  karmelizowanymi jabłkami i sosem malinowo-żurawinowym – pokaz zakończony degustacją oraz konkursem.
    Sala Kameralna CKK JORDANKI
  • 14.00 Prezentacje kulinarne: Karol Okrasa
    Strudel z gęsi z wędzonym puree buraczanym– pokaz zakończony degustacją oraz konkursem.
    Sala Kameralna CKK JORDANKI
  • 15.30 Prezentacje kulinarne: Karol Okrasa
    Zapiekanka z gęsi z dynią i wędzonym majonezem – pokaz zakończony degustacją oraz konkursem.
    Sala Kameralna CKK JORDANKI

UWAGA! Udział w prezentacjach kulinarnych jest możliwy tylko na podstawie bezpłatnych zaproszeń. Są one dostępne w namiocie Urzędu Marszałkowskiego.

 

7 LISTOPADA (NIEDZIELA)  - 10:00 – 17:00

  • 10:00 Otwarcie kiermaszu gęsinowego
  • 10:00 Rozpoczęcie działalności strefy dziecięcej
    namiot Fundacji Hodowców Polskiej Gęsi Białej
  • 10:30 Rozpoczęcie działań promocyjnych - konkursy z nagrodami
    namiot Urzędu Marszałkowskiego
  • 10:30 Filmowe archiwum akcji Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina
    telebim
  • 11:00 Prezentacje kulinarne: Katarzyna Bujakiewicz i Artur Moroz
    Krupnik na gęsinie z dróbkami – pokaz zakończony degustacją oraz konkursem
    Sala Kameralna CKK JORDANKI
  • 12:30 Prezentacje kulinarne: Katarzyna Bujakiewicz i Artur Moroz
    Duszona gęś z warzywami sezonowymi i suszonymi owocami – pokaz zakończony degustacją oraz konkursem.
    Sala Kameralna CKK JORDANKI
  • 14.00 Prezentacje kulinarne: Jarosław Kret
    Wykwintny gulasz  z gęsi z leśnymi grzybami, podany z ziemniaczanymi placuszkami – pokaz zakończony degustacją oraz konkursem.
    Sala Kameralna CKK JORDANKI
  • 15.30 Prezentacje kulinarne: Jarosław Kret
    Smażone panierowane gęsie pulpety podawane z trzema sosami według Jarosława Kreta – pokaz zakończony degustacją oraz konkursem.
    Sala Kameralna CKK JORDANKI

UWAGA! Udział w prezentacjach kulinarnych jest możliwy tylko na podstawie bezpłatnych zaproszeń. Są one dostępne w namiocie Urzędu Marszałkowskiego.

 

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.