Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Prezentacje kulinarne online! Sprawdź plan tegorocznych pokazów

Wszystkie pokazy kulinarne będą w tym roku transmitowane online na stronie www.czasnagesine.pl. Swoje przepisy, w trakcie gotowania na żywo, zaprezentują mistrzowie gastronomii: Marlena Cichocka, Robert Sowa, Phillipe Abraham i Tomasz Jakubiak. Poniżej plan tegorocznych prezentacji, wraz z przepisami:


Sobota, 7 listopada


Marlena Cichocka

11:00
1. Tacos z wolno gotowaną gęsiną w sosie Achiote z salsą mango. 
2. Gęsina w sosie mole poblano ( chilli+ czekolada), podawane z ryżem, posypane sezamem. 

12:30
3. Tacos z gęsiną duszoną w sosie smoked chipotle z salsą pico de gallo.
4. Meksykańska zupa z gęsiną, na bazie papryki chipotle i kukurydzy.

Robert Sowa

14:00
1. Gęsie wątróbki z patelni, podane na karmelizowanych figach, z płatkami róży i czarnym pieprzem.
2. Żołądki gęsie z chorizo, pomidorami, oliwkami i kaparami.
3. Pieczona pierś z gęsi z karmelizowanymi gruszkami i konfiturą z pomarańczy.

15:30
3. Pieczona pierś gęsia z karmelizowanymi gruszkami i konfiturą z pomarańczy.
4. Zupa z soczewicy z gęsiną ,kolendrą i orzechami włoskimi.

Niedziela 8 listopada


Philippe Abraham 

10:30
1. Kremowy pasztet z gęsiej wątróbki z palonym masłem. 
2. Krokiety z konfitowanym udkiem gęsim, mus z jabłek z kurkumą i piklowaną czerwoną cebulą.

11:00
3. Kompresowana terrina z żołądkami gęsimi, francuską musztardą i sosem z wędzonej makreli. 
4. Pieczona pierś gęsia, veloute z kalafiorem, pieczone kasztany. 

Tomasz Jakubiak

14:00
1. Japońskie pierożki gyoza, faszerowane pieczoną gęsiną i miętą z pikantnym sosem śliwkowym.
2. Ostrygowy tatar z gęsiny.

15:30
3. Ostra tajska sałatka z gęsiną, tajską bazylią i czerwoną kapustą.
4. Makaron smażony z mieloną gęsiną w sosie ostrygowym.

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.