KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Przepisy Magdy Gessler

W Przysieku na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny Magda Gessler w towarzystwie Artura Moroza dzieliła się swoimi przepiami na gęsinę. 

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami Magdy Gessler 

Pate z wątróbki  gęsiej

-          0,5 kg  wątróbka gęsia

-          0,5 kg masło

-          100  ml cognak

-           50 orzechy włoskie

-          3 łyżki miodu

-          sól

sposób przygotowania

wątróbki z gęsie dusimy na maśle ok 15 min, dodajemy miód i alkohol doprawiamy solą. Wszystko to blendujemy na jednolitą masę dodajemy pokrojone orzechy włoskie ,wkładamy do foremki i odstawiamy do lodówki na 6 h. Tak przygotowane pate podajemy z konfiturą z pigwy lub czerwonej cebuli na chałce lub drożdżówce

 

Gęś według Magdy Gessler

Gęsi wyluzować  z kości

Gęś zamarynować w solance jak na ogórki  kiszone 3 łyżki soli na litr wody

-          koper

-          chrzan

-          listek dębu

-          czosnek liść laurowy

Zioła do natarcia

Cząber , szałwia

farsz do gęsi

-          0,5 cielęcina mielona

-          pół chałki

-          100 śliwka suszona węgierka

-          100 kasztany migdały

-          50 rodzynki duże jasna

-          100 tłuszcz z gęsi

-          50 słonina wędzona

-          100 wątróbka gęsia

sposób przygotowania

wyluzowaną gęś marynujemy w solance przez ok 1-2 dni, po tym czasie tuszkę gęsi osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacieramy ziołami od środka. Wszystkie składniki na farsz mieszamy doprawiamy solą i pieprzem i faszerujemy nimi gęś

gęś faszerowaną pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C przez pierwsze 15 minut następnie w temperaturze 160 przez ok 4 h

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →