KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Przepisy Rafała Godziemskiego

Jeśli chcecie gotować tak jak prawdziwy szef kuchni zapoznaj się z tym co gotował dla nas w Przysieku Rafał Godziemski.

 Sposób przygotowania.

Gęś confit w tymianku cytrynowym z pomarańczą, duszone śliwki w wiśniówce z jabłkami i kardamonem, opiekane kluseczki serowe z miętą.

 

Sposób przygotowania:

Gęś oprawić z kości zgodnie ze sztuką. Natrzeć solą i pieprzem oraz cebulką,majerankiem i zostawić na noc w  chłodnym miejscu.  Kaczy tłuszcz rozgrzać do 85st/c i włożyć tymianek świeży, pokrojone pomarańcze 2 szt oraz jabłko w plasterkach i poszatkowana cebulke, oraz 100ml sosu sojowego i łyżkę cukru waniliowego. Gęś ciasno zawinąć sznurkiem i w tłuszczu ogrzeać kilka godzin aż będzie bardzo miękka. Po wyjęciu schłodzić.

Śliwki wydrylować i włozyć w masło i smazyć powowli, dodaj miód i łyżkeczkę cukru waniliowego, sól i pieprz, smaż ok 15 minut. Następnie dodaj wiśniówkę i kardamon gotuj wolno jeszcze 20 minut. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w drobną kostkę.

Twaróg wymieszaj z maką i żółtkiem, dodaj sól i posiekana miętę.  Uformować kulki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przed podaniem otulić w chrupiacej białej bułce i usmażyć na oliwie orzechowej.

Żołądki z gęsi w sosie winno maślanym, kremowe ziemniaczki w wędzonym maśle oraz szpinak z szynką kujawską i boczniakami.

 

Żołądki ugotować od gorącej wody z marchwką , lisciem laurowym, cebulka, korzeniem pietruszki, zielem angielskim, szklanką białego wina i łyżką masła.

Gdy będą miekkie zostawić wywar od gotowania i zredukować  go o połowę aby był mocny a następnie zagęścić masłem, na koniec dodaj drobno posiekaną pietruszkę. Żoładki odgrzewaj w sosie.

 Masło uwędzić następnie rozciągnąc w ugotowanych i przetartych  przez praskę ziemniakach.

Boczek pokroić i wytopić z cebulką i tymiankiem oraz posiekanym czosnkiem. Na koniec dodaj młody szpinak. Dopraw pieprzem i solą.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →