Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2020

ROBERT SOWA – GĘSIE WATRÓBKI Z PATELNI PODANE NA KARMELIZOWANYCH FIGACH Z PŁATKAMI RÓŻY I CZARNYM PIEPRZEM

5 lat temu

Figi pokroić na cząstki, podsmażyć na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po pięciu minutach dodać konfiturę różaną i całość doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem. Oczyszczone wątróbki pokroić w plastry, oprószyć mąką   i szybko obsmażyć na smalcu gęsim, na gorącej patelni; lekko posolić. Smażone wątróbki ułożyć na zrumienionej w tosterze (lub patelni)  chałce. Podawać z karmelizowanymi figami, sosem różanym i świeżą miętą.

.

Składniki

  • 400 g oczyszczonych wątróbek gęsich
  • 4 kromki chałki
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 2 łyżki konfitury z płatków róży
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 50 ml koniaku Martell
  • 8 świeżych fig
  • kilka listków świeżej mięty do owoców i kilka do dekoracji
  • grubo mielony czarny pieprz i sól do smaku
  • mąka pszenna do oprószenia wątróbek
  • smalec gęsi do smażenia
.

Inne przepisy