Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2019

Andrzej Polan – Kiełbasa z gęsi, gruszka, pietruszka i musztarda jeżynowa

6 lat temu

Mięso mielimy na oczku kiełbasianym, natomiast boczek na oczku drobniejszym. Wymieszać z przyprawami i odstawić na 24 godziny aby mięso nam dobrze przeszło aromatem i smakiem przypraw przed dalszą obróbką. Tak przygotowanym mięsem wypełniamy osłonki naturalne i wstawiamy do wędzenia w gorącym dymie.

Korzeń pietruszki gotujemy w mleku 1:1 z wodą do miękkości. Odcedzamy i miksujemy dodając odcedzony płyn dla uzyskania właściwej konsystencji. Gruszki przesmażamy na miodzie, dodajemy do zmiksowanej pietruszki. Raz jeszcze wszystko miksujemy i doprawiamy do smaku.

Wodę zagotowujemy z octem w stosunku 2:1, dodajemy przyprawy, żurawinę i wrzucamy gruszki do gorącej zalewy.

Musztardę karmelizujemy z cukrem na patelni, nadmiar soku odparowujemy, doprawiamy octem i solą. Na koniec dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy. Musztardę dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji przecieramy przez gęste sito pozbawiając ją grudek z ziaren gorczycy.

.

Składniki

  • Mięso z gęsi
  • Boczek wieprzowy
  • Sól peklowana
  • Kolendra
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kminek
  • pieprz czarny
  • papryka ostra wędzona
  • Puree z gruszki i pietruszki
  • Korzeń pietruszki
  • Ser mascarpone
  • Sól, biały pieprz
  • Sok z cytryny
  • Miód do smaku

Gruszka marynowana:

  • Gruszka pozbawiona gniazda nasiennego
  • Ocet jabłkowy
  • Sól, cukier, goździki, ziele angielskie
  • Żurawina suszona
  • Cukier do smaku
  • Musztarda jeżynowa
  • Jeżyna mrożona
  • Cukier
  • Musztarda ostra
  • Ocet jabłkowy
  • Sól
.

Inne przepisy