Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2018

Robert Makłowicz – Kanapka z pieczoną, szarpaną gęsiną, powidłami śliwkowymi i szybką konfiturą z czerwonej cebuli

7 lat temu

Technika przygotowania:

 Czosnek obrać posiekać, połączyć z masłem i tymiankiem, udo z gęsi posolić, popieprzyć, natrzeć przygotowanym masłem – ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć, piec w 150” przez około 3,5 – 4 h. Wyciągnąć z pieca, za pomocą dwóch widelców rozszarpać udo.

 W osobnym naczyniu połączyć powidła oraz szarpaną gęś.

 Cebulę obrać, pokroić w cienkie pióra, zasypać cukrem i solą, umieścić w rondelku olej, rozgrzać, dodać cebulę, dusić na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru, dodać wino, odparować, następnie dodać ocet winny, odparować. Doprawić solą, cukrem, pieprzem.

 Maślaną bułkę przekroić na pół, podgrzać w piecu lub na patelni Pieczywo posmarować konfiturą z cebuli, ułożyć trochę szarpanej gęsi wcześniej wymieszanej z powidłami, złożyć,  podawać.

.

Składniki

Składniki na 20 porcji degustacyjnych (porcja = 1/4 kanapki):

 

2x udo z gęsi

Masło 30g

Czosnek 2x ząbki

Tymianek świeży – kilka gałązek

Sok pomarańczowy 300 ml

3x łyżki powideł śliwkowych

2x bułka maślana

2x czerwone cebule

2x łyżki cukru

Olej

100 ml czerwonego wina

100 ml octu winnego

Sól

Bułka maślana x 5

 

.

Inne przepisy