Technika przygotowania:
Czosnek obrać posiekać, połączyć z masłem i tymiankiem, udo z gęsi posolić, popieprzyć, natrzeć przygotowanym masłem – ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć, piec w 150” przez około 3,5 – 4 h. Wyciągnąć z pieca, za pomocą dwóch widelców rozszarpać udo.
W osobnym naczyniu połączyć powidła oraz szarpaną gęś.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie pióra, zasypać cukrem i solą, umieścić w rondelku olej, rozgrzać, dodać cebulę, dusić na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru, dodać wino, odparować, następnie dodać ocet winny, odparować. Doprawić solą, cukrem, pieprzem.
Maślaną bułkę przekroić na pół, podgrzać w piecu lub na patelni Pieczywo posmarować konfiturą z cebuli, ułożyć trochę szarpanej gęsi wcześniej wymieszanej z powidłami, złożyć, podawać.
.Składniki na 20 porcji degustacyjnych (porcja = 1/4 kanapki):
2x udo z gęsi
Masło 30g
Czosnek 2x ząbki
Tymianek świeży – kilka gałązek
Sok pomarańczowy 300 ml
3x łyżki powideł śliwkowych
2x bułka maślana
2x czerwone cebule
2x łyżki cukru
Olej
100 ml czerwonego wina
100 ml octu winnego
Sól
Bułka maślana x 5
.
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.