Przygotowanie: pierś gęsi przyprawiamy jałowcem, solą, pieprzem, rozmarynem, odstawiamy na 2 h do lodówki. Po zamarynowaniu pierś zawijamy w folie spożywczą i pieczemy przez 30 min w temperaturze 135 stopni- pieczenie z parowaniem. Sałatę kroimy wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone ogórki, pomidory, rukole Przygotowujemy sos mieszając razem wszystkie składniki, polewamy sałatkę. Pierś gęsi po upieczeniu i wystygnięciu kroimy w cienkie plastry układamy na sałacie i dekorujemy pomarańczą i jabłkiem. Smacznego
.Składniki na 4 porcje: -pierś gęsi 2 szt po 200g -sałata lodowa 1szt -pomidor 4 szt -ogórek 2 szt -jabłko 1 szt -pomarańcz 1 szt -rukola Przyprawy: jałowiec sól, pieprz, rozmaryn. Sos : musztarda francuska 1 opakowanie , miód 2 łyżeczki, oliwa z oliwek 2 łyżki, ocet balsamiczny 1 łyżka
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.