PASZTET Z GĘSINY NA PESTKACH GRANATA
Mięso i żołądek wraz z tłuszczem włożyć do naczynia do pieczenia, przykryć i piec około 45 minut w temperaturze około 1600 C.
Dodać pokrojone na połówki cebule i dalej piec w tłuszczu do momentu aż mięso będzie miękkie.
Wyjąć mięso i cebulę z naczynia i wystudzić.
Do naczynia z tłuszczem włożyć wątróbkę i piec pod przykryciem w temperaturze około 160oC około 15 minut. Ostudzić.
Mięso, żołądek, wątrobę i cebulę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do milenia z sitkiem o małych oczkach.
Dodać żółtka, przyprawy, sól i pieprz, tłuszcz z pieczenia, rodzynki i dokładnie wymieszać.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą mięsną.
Przełożyć do wysmarowanej foremki z włożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika na około pół godziny. Dokładnie wystudzić. Wstawić na noc do lodówki.
Zimny pokroić w szerokie plastry.
Podawać na półmisku obsypanym pestkami granatu i ozdobiony wszech obecnymi w tym regionie Francji, gałązkami rozmarynu.
ROSÓŁ Z MAKARONEM
Elementy z gęsi umyć, warzywa obrać. Do dużego garnka z zimną wodą włożyć elementy z gęsi i powoli doprowadzić do wrzenia. Usunąć szumowiny. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i jedną cebulę z łupinami. Drugą cebulę przypiec na ogniu i także dodać do gotującego się rosołu. Gotować kolejną godzinę na wolnym ogniu.
Następnie dodać włoszczyznę, doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu kolejną godzinę. Dodać szczyptę zmielonego kminku.
Tylko gotowany na wolnym ogniu rosół będzie klarowny i aromatyczny, lekko słodkawy i esencjonalny.
Podawać z drobnym makaronem własnej roboty, natką świeżej pietruszki i pokrojonymi plasterkami ugotowanej marchwi.
Makaron:
Mąkę, sól i jaja połączyć i wyrabiać aż ciasto stanie się idealnie gładkie i sprężyste. Nie dodawać wody. Ciasto podzielić. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na cieniutkie płaty. Zwinąć ciasto w rulon i kroić nożem na cieniutkie nitki. Oprószyć delikatnie mąką by się nie sklejały ze sobą i roztrzepać delikatnie palcami.
Zagotować w garnku osoloną wodę i wrzucić makaron na wrzątek, Zamieszać i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy osiągnie odpowiednią miękkość zahartować dolewając około 1 litra zimnej wody i odcedzić. Nałożyć na talerze, zalać rosołem, udekorować i podawać.
Alternatywą dla rosołu może być pyszna
ZUPA – KREM Z DYNI.
Rosół ugotować wg powyżej zamieszczonego przepisu
Cebulę, ziemniaki, marchew i imbir obrać, umyć w pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie podgrzać dobry olej rzepakowy, wrzucić cebulę, smażyć aż zmięknie. Dodać łyżeczkę przyprawy curry, kawałeczek papryczki chili, ziemniaki, dynię i imbir i przesmażyć aż składniki zmiękną. Wlać rosół z gęsiny i gotować aż wszystkie składniki się rozgotują. Wrzucić obraną i pokrojoną pomarańczę i gotować jeszcze 3 minuty. Przestudzić i zmiksować na jednolity, gładki krem. Podprawić według uznania śmietaną, solą i pieprzem i odrobiną cukru.
Z gruszek usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i na patelni lekko podsmażyć na maśle by zmiękły.
Gruszki, podzielić na porcje i umieścić na środku talerzy. Delikatnie wlać podgrzany krem z dyni i udekorować zieloną kolendrą. Skropić delikatnie olejem z pestek dyni co nada zupie delikatnej orzechowej nutki.
DANIE GŁÓWNE
PIERSI GĘSIE ZE SMAŻNYMI JABŁKAMI
Piersi od strony skóry naciąć w kratkę do głębokości mięsa. Pomarańczę dobrze wyszorować pod gorącą wodą, osuszyć. Otrzeć skórkę z pomarańczy i natrzeć nią piersi z gęsi od strony mięsa. Nasolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Pozostawić na minimum 2 godziny.
W międzyczasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny by nie zmieniły koloru.
Piersi ułożyć na zimnej patelni skórą do dołu.
Podgrzewać. Po około 15 minutach, gdy tłuszcz się wytopi, dorzucić rozgnieciony czosnek.
Przewrócić na drugą stronę i smażyć także około 12 minut.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do około 180oC przez około 12 minut.
Na patelnię na której smażyły się piersi podsmażyć pokrojoną szalotkę ;włożyć jabłka, łyżkę masła, wycisnąć sok z pomarańczy i smażyć aż sos zgęstnieje ale jabłka nie mogą się rozpaść. Dodać łyżeczkę miodu, doprawić solą i pierzem.
Upieczone piersi kroimy na plastry, dzielimy na cztery porcje, polewamy sosem i obkładamy jabłkami.
Resztę sosu podajemy w sosjerce.
Podajemy z upieczonymi ziemniakami na liściach sałaty strzępiastej.
PIECZONE ZIEMNIAKI
16 niezbyt dużych ziemniaków, najlepiej odmiany Fresco, obieramy, myjemy solimy. Wilgotne obtaczamy w tartej bułce.
Układamy na wysmarowanej masłem blasze lub naczyniu do zapiekania. Posypujemy tymiankiem i wiórkami masła. Wstawiamy do nagrzanego do 200oC piekarnika i pieczemy około 55 minut aż będą miękkie i lekko się zarumienią.
Podajemy z upieczoną piersią z gęsi, sosem i jabłkami.
Całość dekorujemy zieloną kolendrą lub pietruszką.
SMACZNEGO
.
PASZTET Z GĘSINY NA PESTKACH GRANATA
Składniki:
– około 500 g mięsa z gęsi oddzielonego od kości / uda, podudzia, grzbiet /
– wątróbka z gęsi
– żołądek z gęsi
– około 100 g tłuszczu z gęsi
– 2 średnie cebule
– 2 jajka
– sól
– pieprz czarny świeżo zmielony
– łyżeczka majeranku
– pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
– igły z jednej gałązki rozmarynu
– garść rodzynek namoczonych w porto
ROSÓŁ Z MAKARONEM
Składniki:
– pozbawiony nadmiaru tłuszczu korpus z gęsi z resztkami mięsa,
– szyjka,
– serce
– skrzydełka
– podwójny pęczek włoszczyzny bez kapusty / marchew, seler, pietruszka, cebula, por/
– 3 listki laurowe
– kilka ziaren ziela angielskiego
– sól
– pieprz kolorowy, świeżo zmielony
– odrobina kminku
– natka pietruszki
MAKARON
Składniki:
– 2 szklanki mąki z semoliną
– 3 jajka
– pół małej łyżeczki soli
mąka do podsypania i posypania makaronu
ZUPA – KREM Z DYNI.
Składniki:
– 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
– 2 większe ziemniaki
– 1 duża cebula
– 1 marchew
– 2 pomarańcze
– 10- centymetrowy kawałek świeżego imbiru
– łyżeczka dobrego, pachnącego curry
– łyżka masła
– 1 litr rosołu z gęsi
– olej do smażenia,
– łyżka oleju z dyni
– sól
– pieprz
– 1 cm kawałeczek strąka papryczki chilii
– 2 twarde gruszki
– śmietana 36%
– zielona kolendra
– cukier
DANIE GŁÓWNE
PIERSI GĘSIE ZE SMAŻNYMI JABŁKAMI
Składniki:
– wycięte piersi z gęsi ze skórą / około 1,2 kg /
– 2 duże twarde, kwaśne jabłka
– 1 duża pomarańcza
– 1 duży ząbek czosnku
– majeranek
– pieprz
– sól
– masło
– cytryna
– 2-3 szalotki
– łyżeczka miodu
PIECZONE ZIEMNIAKI
Składniki:
– 16 niewielkich, równych ziemniaków
– masło
– sól
– tymianek
– bułka tarta
.
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.