Restauracja „Miodowa”, Hotel Młyn, Włocławek
zespół kucharzy hotelu Młyn
Udko z gęsi trybujemy z kości, z wątróbki, jabłek i cebuli sporządzamy farsz którym faszerujemy wytrybowane udko, spinamy wykałaczkami i przyprawiamy. Pieczemy w piecu 150 ºC 10% pary45 minut, wyciągamy wykałaczki kroimy na plastry, układając na sosie tymiankowym w akompaniamencie klusek ziemniaczanych i czerwonej kapusty.
Restauracja Miodowa
Hotel Młyn
Udko gęsi 200 g
Sos tymiankowy 100 g
Sól, pieprz biały
jabłka 50 g
wątróbka 100 g
cebula 30 g
sól, pieprz, majeranek, czosnek
kluski ziemniaczane 150 g
czerwona kapusta 100 g
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.