Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2013

Udko gęsi pieczone z farszem z jabłek i wątróbki podany na sosie tymiankowym z dodatkiem klusek ziemniaczanych i czerwonej kapusty

12 lat temu

Restauracja „Miodowa”, Hotel Młyn, Włocławek
zespół kucharzy hotelu Młyn

Udko z gęsi trybujemy z kości, z wątróbki, jabłek i cebuli sporządzamy farsz którym faszerujemy wytrybowane udko, spinamy wykałaczkami i przyprawiamy.  Pieczemy w piecu 150 ºC 10% pary45 minut, wyciągamy wykałaczki kroimy na plastry, układając na sosie tymiankowym w akompaniamencie klusek ziemniaczanych i czerwonej kapusty.

 
Restauracja Miodowa
Hotel Młyn

.

Składniki

Udko gęsi                                         200 g

Sos tymiankowy                    100 g

Sól, pieprz biały

jabłka                                      50 g

wątróbka                                100 g        

cebula                                      30 g

sól, pieprz, majeranek, czosnek

kluski ziemniaczane              150 g

czerwona kapusta                 100 g

.

Inne przepisy