Wyprawioną tuszkę gęsią umyć i osuszyć. Na trzy dni przed pieczeniem skropić sokiem z cytryny i przygotowaną mieszanką z drobno pokrojonego czosnku, soli morskiej, majeranku, suszonej natki pietruszki oraz Vegety natrzeć całą gęś (na zewnątrz i w środku) Przygotować farsz z podrobów i kaszy perłowej, nadziać nim tuszkę i spiąć wykałaczkami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w zależności od wielkości gęsi od 2-3 godzin. Smacznego!
.– gęś z podrobami – sok z cytryny – czosnek – sól morska – majeranek – natka suszonej pietruszki – Vegeta – kasza perłowa
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.