KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 11-12 LISTOPADA 2017 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:

Województwo kujawsko-pomorskie

Konkursy 2013

Informacje o tegorocznych konkursach pojawią się na stronie już niedługo.
Konkursy w poprzednich latach:

Konkurs „3 potrawy z 1 gęsi”

Chcemy udowodnić, że jedna gęś – potocznie traktowana jako drogi surowiec do przyrządzenia potraw – może być znakomitą bazą do przyrządzenia nie jednej, nie dwóch, ale trzech potraw dla co najmniej czterech osób.

Potocznie mówi się, że gęś jest droga. Rzeczywiście tak wspaniałe mięso drobiowe, którym jest gęś, nie jest najpopularniejsze, ani najtańsze spośród drobiu. Ale wystarczy odrobina wyobraźni i wiedzy kulinarnej, aby z jednej gęsi „wyczarować” trzy potrawy dla co najmniej czterech osób.

To nie są żarty: w naszej akcji wyzywamy na pojedynek pasjonatów kuchni: wyczarujcie nam co najmniej trzy potrawy dla co najmniej czterech osób z jednej gęsi . My podajemy przepis, który ma być inspiracją i przykładem. Mamy nadzieję, że pasjonaci gotowania zasypią nas swoimi przepisami.

Nasze wyzwanie kierujemy przede wszystkim do pasjonatów - amatorów. Kto obali mit, że gęś jest bardzo droga, bo z jednej tuszki można przyrządzić tylko jedną potrawę?

Regulamin konkursu 3 potrawy z 1 gęsi  

 

Konkurs „Sfilmuj swój przepis”

Konkurs „Sfilmuj swój przepis” adresowany jest do czynnych zawodowo kucharzy. Uczestnicy realizują przygotowanie własnej potrawy z gęsiny w formie nagrania filmowego. Plik filmowy, przedstawiający przygotowanie jednej potrawy z jednego przepisu, nie może być dłuższy niż 10 minut. Główną nagrodą w konkursie jest sfinansowanie wyjazdu (pokrycie kosztów transportu, trzech noclegów, całodziennego wyżywienia) do Tours, we Francji, miasta związanego ze św. Marcinem i gęsiną. Zapraszamy do wzięcia udziału! 

Regulami konkursu Sfilmuj swój przepis

 

Konkurs "Złote Półgęski"

Sztandarowym konkursem akcji promocyjnej Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina są tzw. „Złote Półgęski”. To nagrody przyznawane pod patronatem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego dla najlepszych polskich produktów z gęsiny i najciekawszych przepisów nadesłanych przez restauracje biorące udział w akcji. Już w połowie grudnia rozstrzygnięcie konkursu i gala wręczenia Złotych Półgęsków.
Każdy przepis przesłany przez restauracje bierze udział w konkursie.

Regulamin konkursu "Złote Półgęski"

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Organizator akcji Województwo Kujawsko-Pomorskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi