Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

PGR w Delegacji

PGR (Przyprawianie Gotowanie Rozkosz) w Delegacji - klub kolacyjny specjalizujący sie w przygotowywaniu tematycznych kolacji nawiazujących do regionów, rocznic, potraw sezonowych i smaków przywożonych z podróży kulinarnych.

Gęsina na św. Marcina


Menu

Przystawki:
1. gęsie żołądki a'la Minta – gęsie żołądki w sosie z pieczonych warzyw z anchovis
2. pate niespodzianka – pate z gęsi inspirowane "Kucharzem doskonałym" Wojciecha Wielądka
3. rilllettes z gęsi – długo gotowane w starannie dobranych przyprawach mięso gęsi, zaczerpnięte z tradycji
Alzacji, u niektórych budzi skojarzenia z najdoskonalszym smalcem
4. gęsi pipek – faszerowane gęsiną i wątróbkami gęsie szyjki, zapiekane na chrupiąco w piecu
5. chutney'e, sosy, konfitury - wszystko przygotowane przez Załogę PGR'u
6. chleby – z tradycyjnej polskiej piekarni

Zupa
Barszcz z buraków z tymiankowymi domowymi pierożkami z gęsiną

Danie główne
Pierś gęsia w suszonych śliwkach, czyli inspiracje polsko-francuską przyjaźnią

Deser
Tort piernikowy przełamany domową konfiturą z aronii

Termin:
29 listopada, godzina 20.05

Cena:
123,00 PLN
alkohol: Bring You Own Bottle
Kontakt:
+48 668 564 794
e-mail: dorotaminta@gmail.com
fot. PGR w Delegacji

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.